Kiderült, hogy pontosan mennyi vendégmunkás érkezett a Fülöp-szigetekről

Megosztás

A szakértő szerint valóságos hype lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken az utóbbi egy évben, mindeközben a Belügyminisztérium azt ígéri, hogy a vendégmunkások nem fogják kitúrni a magyarokat a munkaerőpiacról.

Nagyjából 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon, és ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor jövőre a többszörösére nőhet a számuk – nyilatkozta a HR Portálnak Rowena Paragas a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke és hozzátette.

A cikkből azt is megtudjuk, hogy Európában nagyjából 100 000 filippínó munkavállaló dolgozik elsősorban az egészségügyben, a gyártásban, a vendéglátásban és a logisztikában. Magyarországra eddig körülbelül 8000 – 10 000-en érkeztek főként a gyártó és az elektronikai szektorba minősített kölcsönzőcégeken keresztül.

A szakértő arról is beszél, hogy nagy nemzetközi verseny folyik a filippínó munkásokért, de “Magyarország előnye a távol-keleti és arab országokkal szemben az európai elhelyezkedés, a katolikus vallás, az erősebb munkajogi védelem”.

És hogy miért éppen Magyarország? A cikk szerint egy gyári összeszerelő munkás a Fülöp-szigeteken régiótól függően nettó 250-300 dollárt kereshet, Magyarországon 550-600 eurónak megfelelő forintot, Nyugat-Európában pedig 1500-1700 eurót. Magyarországon viszont ingyenes a szállás, a munkába járás, és kapnak a dolgozók étkezési támogatást is.

Rowena Paragas azt is kiemelte, hogy Magyarországon 95% a Fülöp-szigeteki vendégmunkások beválási aránya, ami rendkívül jónak mondható. “Aki tíz fővel kipróbálja, utána 100-at rendel.”

Mindeközben a Belügyminisztérium egy pár nappal ezelőtt elfogadott jogszabály alapján azt ígéri, hogy csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

Miskolcot sem kerülik el a vendégmunkások, ahogyan azt mi is megírtuk, a Continental olyan munkavállalókat bocsát el, akik betanították a hazánkba érkező ázsiai vendégmunkásokat, a Joysonhoz pedig 250 Fülöp-szigeteki munkavállaló érkezik.

A Jobbik és az MSZP már november 23-án közös vitafórumot tartott az Magyarországra érkező vendégmunkásokkal kapcsolatban. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek